Грибний сезон майже на старті, любителі “тихого полювання” напоготові. Кошик та інші атрибути грибника терпляче чекають у шафі свого часу. А він вперто наближається. Лікарі побоюються, що масовий приплив пацієнтів почнеться саме з приходом дощів, які вже на носі. Після них в лісах грибів буде повно. Що потрібно знати, збираючи дикорослі гриби – у матеріалі «Наше місто».
Олена затята любителька тихого полювання. Займається ним близько п’яти років. За цей час про гриби дізналася багато: шукати їх потрібно дуже уважно, вони мають звичку ховатися. Збирає лісні делікатеси дівчина за бажанням, а воно виникає часто. Зізнається, готова шукати гриби в будь – яку погоду: і в дощ, і в сніг. Після потрапляння їх в кошик, Олена старанно обробляє, потім або консервує, або готує з них їжу. Такі страви обожнює вся її родина.
«Варю супи, знаю різні варіанти рецептів. Смажу з картоплею, зі сметаною, жульєни – маса варіантів», – розповідає Олена.
Сироїжки, зеленушки, рижики та маслюки – чого тільки не зустрінеш у лісах Дніпропетровського регіону. Властивим для нього є також і бліда поганка. Вона виключно небезпечна.
Лікарі побоюються, що масовий приплив пацієнтів почнеться саме з приходом дощів, які вже на носі. Після них в лісах грибів буде повно. А разом з ними і перші наслідки споживання.
Варто пам’ятати, що отруєння грибами – найважча харчова інтоксикація організму. У людини можуть виникнути галюцинації, пожовтіти шкіра, нерідко отрута вбиває печінку та нирки. Якщо після вживання грибів з’явилися такі сигнали, треба якнайшвидше звертатися по медичну допомогу. Це випадок, коли час грає проти вас.
Детальніше в нашому сюжеті.
За матеріалами Наше Місто.