Коли борг за комунальні послуги не нараховується

Опубликовано Треплов Валерий - пт, 21/06/2024 - 08:25
о

У кінці грудня 2023 року уряд скасував мораторій на відключення споживачів від комунальних послуг, нарахування штрафів і пені, а також на стягнення заборгованості за несплачені житлово-комунальні послуги. Проте у деяких випадках українцям досі можуть не нараховувати борг, – пише «Наше Місто» з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

В Україні відповідно до змін, прийнятих у квітні 2023 року, до припинення або скасування воєнного стану в Україні забороняється стягнення заборгованості за боргами ЖКГ, що виникли після 24 лютого 2022 року, для мешканців територій, де тривають бойові дії або тимчасово окупованих територій, тобто непідконтрольних Україні.

Також заборгованість за несплату послуг ЖКП не повинна нараховуватися громадянам, чиє житло було зруйноване або пошкоджене.

Після отримання заявки від громадянина:

  • Органи місцевого самоврядування проводять обстеження житла, щоб оцінити ступінь пошкоджень.
  • Надають інформацію про пошкоджене або зруйноване житло комунальним підприємствам.
  • Комунальні підприємства отримують інформацію від органів місцевого самоврядування.
  • Автоматично проводять коригування плати за ЖКП, якщо це необхідно.

Українці, які тимчасово або постійно перебувають за межами країни, мають право на значне зниження плати за комунальні послуги. Для цього необхідно подати відповідну заяву до постачальника послуг.

Умови отримання знижки

  • Надати довідку, що підтверджує відсутність у житловому приміщенні протягом 30 днів.
  • Ця вимога ґрунтується на Постанові Кабінету Міністрів України №1405.
  • Документи можна надіслати постачальнику онлайн або поштою.

Проте мешканці багатоквартирних будинків все одно мають платити за опалення та обслуговування систем і прибудинкової території будинку.

Громадяни, які мають складне фінансове становище та не можуть сплачувати за ЖКП в повному обсязі, можуть оформити субсидію. Це державна допомога, яка частково або повністю покриває витрати на комунальні послуги. Це можна зробити в органі соціального захисту населення за місцем реєстрації (фактичного проживання) або онлайн на порталі «Дія». Перелік документів для отримання субсидії доступний за посиланням.

За матеріалами Наше Місто.