Віруючі православної церкви цього дня вшановують пам'ять святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських.
Інші назви свята: «Петро-Павло осінній», «Горобинники», «Іменини горобини».
Традиції на Петра та Павла 23 вересня:
Традиційно з 23 вересня починали варити горобиновий квас, який допомагав у боротьбі з застудою, мав жарознижувальні та проносні властивості. А одним із улюблених алкогольних напоїв була настоянка горобини на горілці. Для її виготовлення використовували зібрані після перших заморозків ягоди горобини. Перебрані, очищені та залиті у пляшки ягоди прибирали у тепле місце на два місяці і не забували струшувати один раз на тиждень. До зими, за умови дотримання технології, смачна настойка мала бути готовою.
Що не можна робити на Петра та Павла 23 вересня:
- зривати всю горобину;
- скупитися;
- не можна, щоб у домі був безлад;
- сваритися.