"Завжди був готовий прийти на поміч": історія військового з Дніпра, який вивів побратимів з-під обстрілу ціною власного життя

Опубликовано Треплов Валерий - вт, 09/07/2024 - 11:06
1

Молодший сержант Олександр Зуб (позивний Гідроб) загинув 18 жовтня 2023 року  на Херсонщині. Восени минулого року його донька Олександра зареєструвала електронну петицію про присвоєння батьку звання «Герой України». Петицію подписали більш ніж 25 тисяч українців. Про це повідомляє «Наше місто».

Для всіх хто знав дніпровського біолога він завжди був справжнім героєм – мужнім, відчайдушним, принциповим.

 – Ми разом навчалися із Сашком на біофаку ДНУ, – розповідає завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського державного аграрно-економічного університету Роман Новицький. – Потім Сашко зайнявся бізнесом, але любов до гідробіології зберіг на все життя. Коли почалася велика війна, пішов захищати Україну від агресора. Звісно, ​​нам він Герой.

Відомо, що  Олександр Зуб служив у 36-ій окремій бригаді морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського, а загинув  біля селища Придніпровське Херсонської області. При виконанні бойового завдання група захисників потрапила під авіаційний обстріл окупантів. Командир групи загинув одразу, тому Олександр взяв на себе його обов’язки. Він виводив групу з-під обстрілу. Коли вже всі були в безпеці, залишився один на відкритому місці й отримав смертельні поранення. Допоки не втратив свідомість, продовжував виконувати своє завдання. За два місяці до цього нашому мужньому захиснику виповнилося 50 років.

Донька Олександра з батьком, фото із фб-сторінки доньки

– Мій батько був людиною з великою літери, – каже донька Олександра. – Він любив людей, любив життя. Завжди всім допомагав і ніколи не скаржився, як би складно йому не було. Він завжди готовий був прийти на поміч і нічого не просив натомість. Він міг знайти вихід з будь-якої ситуації та мав золоті руки, які могли зробити будь-що. Він був моїм Героєм ще до війни і назавжди ним залишиться.