Підняття тарифів та збільшення цін на продукти: до чого готуватися українцям

Опубликовано Треплов Валерий - сб, 01/06/2024 - 12:00
о

Підняття цін на електроенергію, збільшення акцизу на паливо і внаслідок подорожчання всіх продуктів. Що спричинило такі зміни та до яких сум готуватись українцям?

Підняття тарифів та збільшення цін на продукти. Неочікувані відключення світла навесні здивували українців, а подальші заяви про збільшення тарифів викликали ще більше занепокоєння.

“Ми їх піднімали минулого року, якщо ви пам’ятаєте, і завдяки цьому рішенню ми стабільно пройшли календарний рік. Я маю на увазі минулий рік і опалюваний сезон”, – розповідає міністр енергетики України Герман Галущенко.

Зараз тариф на електроенергію для населення складає 2 гривні 64 копійки. Та чи піднімуть його – поки остаточно не відомо.

“Цифри ще будуть опрацьовуватись. Не дарма в суспільство втручку закинули цифру в 6 гривень, я думаю, що потім її будуть опускати для того, щоб люди сказали великий дякую, що там не 6, а буде 4,5, наприклад”, – пояснює народний депутат, голова об’єднання «Розумна політика» Дмитро Разумков.

Однак підняття тарифів може лише створити додаткові проблеми та призвести до більшої кризи.

“Людина раніше платила 2 тис. гривень і отримувала цю платіжку. Зараз її ця платіжка стане, наприклад, в два рази більше, 4 тис. В неї немає можливості сплачувати чотири, але половину платіжки вона теж платити не буде. Вона не буде платити взагалі. І це призведе до того, що ви будете отримувати не більше грошей, а менше грошей”, – пояснює Разумков.

Орієнтовно можна очікувати на здорожчання до п’ятдесяти відсотків для тих, хто споживає понад 100 кіловат.

“80-85% споживають електроенергії 200 кВт/год на місяць. Дорощення електроенергії буде десь до 4,5 гривень. Це майже гривня 90… на 1 кВт на годині. Якщо врахувати гривні 90 і 200 кВт, ми отримуємо з вами 380 гривень на місяць, здорожчає в середньому платіжка за електроенергію на місяць”, – розповідає голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Разом з тим, з 1 червня вже точно платитиме за світло на 20% більше бізнес. А це вплине і на звичайних українців.

“Будуть здорожчувати продукти, що також плине напряму на Збройні сили України. Вплине це на виробництво товарів, на послуги і все це буде впливати на нашу обороноздатність”, – каже Попенко.

А за місяць можливе ще одне підняття цін. Кабінет Міністрів пропонує підвищити акциз на паливо. Зміни до Податкового кодексу реалізовуватимуться впродовж кількох років. А розпочатися цей процес має вже першого липня. Наразі йде стадія обговорення.

“А ця стадія викликала такі бурні реакції в усіх, як в операторів ринку, так і в споживачів. І у нас з вами, якщо у вас немає автомобіля, ви ж маєте розуміти, що закладується ціна у будь-які товари і послуги перевезення, дизпалива, автогазу, бензину, якщо ви щось купуєте”, – пояснює політична та економічна оглядачка Світлана Кушнір.

За оцінкою Міністерства фінансів, підвищення акцизу допоможе бюджету.

“Говориться, що у разі підняття цього підвищення тарифу на цей рік, то державний бюджет збере додатково 37 мільярдів гривень. Десь певні марки бензину здорожчують на півтори-дві гривні, а ось газ може здорожчувати і більше, 5-7 до 8 гривень”, – каже Кушнір.

У підсумку податок на бензин зросте в понад півтора рази, солярки — більш ніж удвічі, автогазу — уп’ятеро. А отже, наприкінці багаторічного подорожчання сума автогазу може становити п’ятдесят п’ять гривень за один літр.

За матеріалами ДніпроTV.