Принцип роботи та переваги індукційних плит

Опубликовано redakcia.gc - ср, 10/08/2022 - 17:46
Плита

Сучасні технології не обминули побутову техніку, яка призначена для приготування їжі. Мова йде про індукційні плити, які вже полюбилися молодим господиням. Цьому є декілька причин. Справа в тому, що плитка индукционная настольная дуже проста у догляді. Крім того, вона має ККД 90%.

Особливості використання та роботи індукційної плити

Якщо порівнювати індукційну плиту зі звичайною електричною, то в основі першої лежить використання спеціальних магнітних котушок, які знаходяться під поверхнею з вогнетривкого скла або кераміки.

Принцип роботи:

  • Через ці котушки проходить електричний струм, який провокує виникнення магнітного поля. Таким чином, металевий посуд, який знаходиться на поверхні плити, нагрівається.
  • Сама ж поверхня побутового приладу залишається холодною, тому що виготовлена зі скла або кераміки.
  • Під час роботи електричної плити спочатку розігрівається тен, потім металева поверхня конфорок і лише потім йде нагрівання самого посуду. Таким чином втрачається близько 20% енергоресурсів.

Використовувати будь-який посуд для приготування їжі на індукційній плиті не вийде. Цей побутовий прилад працює виключно з матеріалами, які проявляють електромагнітні властивості. Це досить просто перевірити, поклавши магніт на поверхню посуду. Достатньо використати звичайний магніт з холодильника. Якщо він примагнічується до поверхні посуду, то його можна сміливо використовувати для приготування їжі на індукційних поверхнях. Проте це не означає, що потрібно купувати новий посуд, виготовлений з нержавіючої сталі або з металу. Достатньо придбати спеціальний перехідник, який має електромагнітні властивості.

Переваги використання індукційної плити

Головна перевага це простота в управлінні. Не дивлячись на те, що сучасні моделі доповнені величезною кількістю функцій, управління технікою досить просте та інтуїтивне. Це чудовий пристрій для молодих мам, у яких є маленькі діти. Поверхня плити не нагрівається, тому, якщо дитина випадково доторкнеться до неї, нічого не станеться. Крім того, більшість сучасних приладів доповнені функцією призупинення нагрівання. Якщо потрібно на деякий час відлучитися, можна лише натиснути стоп. Техніка перейде у режим зберігання тепла, без подальшого нагрівання. Приготування їжі буде призупинено, але вміст посуду не буде охолоджуватися.

Навіть якщо під час приготування їжі, на поверхню плити потраплять частинки продуктів, то кераміка або скло залишаться майже чистими. Це пов'язано з тим, що поверхня кераміки не нагрівається. Тому їжа, яка потрапила на поверхню плити, не пригорить та не погіршить ситуацію. Очистити поверхню можна вологою ганчіркою, не використовуючи абразивні та сильнодіючі хімічні речовини.

Теги