“Джек” попутав. Очільник обласного СБУ Нєвєдров засвітився в скандалі з елітним будинком, завдячує кар'єрою одіозному Баканову та товаришує з Демчиною, якого звинувачують в корупції - розслідування ЗМІ

Опубликовано Треплов Валерий - вт, 22/10/2024 - 18:39
о

Призначений в травні керівником СБУ Дніпропетровської області Дмитро Нєвєдров є фігурантом низки гучних скандалів, крім того - був тісно пов'язаний та завдячує власним кар'єрним зростанням колишньому очільнику СБУ Івану Баканову, люди з оточення якого працювали на країну-агресора. Розслідування щодо невідомих сторін біографії очільника СБУ в регіоні публікує видання Frazа.

Видання зазначає, що кар’єрний шлях Нєвєдрова в СБУ активно розвивався в той час, коли Службу очолював Іван Баканов. Як відомо, цього колишнього учасника команди президента було звільнено після початку війни через численні звинувачення у провалах в роботі. 

Діючий голова СБУ Василь Малюк у 2022 році представив президенту Зеленському докази того, що в оточенні Баканова були люди, які працювали в інтересах рф та сприяли вторгненню на територію України. Також повідомлялося, що було викрито т.зв. «кротоферму» в СБУ — мережу агентів, які діяли на користь країні-агресора. 

З огляду на такі серйозні звинувачення очікувалося, що всіх, хто мав зв’язок із Бакановим і обіймав високі посади в СБУ, звільнять або проведуть щодо них службові перевірки. Проте цього не сталося. Навпаки, деяким із колишніх соратників Баканова вдалося не лише зберегти свої посади, але й отримати нові призначення та підвищення. 

"До таких осіб належить і Дмитро Нєвєдров. Цей факт ставить під сумнів прозорість і обґрунтованість рішень та викликає додаткові запитання щодо його впливу і зв’язків у СБУ», - наголошує видання Fraza

Розслідувачі нагадують, що вперше імʼя Нєвєдрова країна почула під час скандалу навколо елітного дому «Джек Хаус». Тоді забудовник звів на 5 поверхів більше, аніж було дозволено. При цьому керівництво СБУ отримало в будівлі службові квартири. Одним із тих, хто отримав квартиру в “Джек хаусі”, був і Дмитро Нєвєдров. Через це в грудні 2019 року він став фігурантом розслідування ДБР у цій справі. Однак із того часу розслідування не призвело до правових наслідків щодо фігурантів.

"Справа ‘Джек хауса’ - це одна з типових схем при будівництві житла в центрі Києва, де грубі порушення при будівництві є складовою частиною тіньових домовленостей між силовиками і забудовниками”, — зазначав журналіст Юрій Бутусов 

При цьому, попри гучний скандал, Нєвєдров активно захищав своє право на цю квартиру, зазначають автори розслідування. За даними джерел видання, щоб обґрунтувати своє право на житло в “Джек хаусі” він намагався через суд скасувати приватизацію квартири своєї матері заднім числом - щоб позбавити права власності як себе, так і своїх батьків. Квартира матері була отримана ще у 1988 році, а приватизована у 2000-му. Метою позову могло бути забезпечення права на отримання квартири в “Джек хаусі”, але суд відмовив у задоволенні.

 "У позивача як такого вбачається суперечлива правова поведінка. З одного боку, він заперечує законність факту передачі йому у власність частки квартири. З іншого він, будучи обізнаним про підстави набуття ним права власності, вчиняє дії, спрямовані на відчуження вказаної частки іншій особі з отриманням матеріальної вигоди в результаті вчиненого правочину”, — зазначено у рішенні суду. 

Вражає також наступний факт: серед причин відмови у задоволенні позову було те, що квартиру, факт приватизації якої заперечувався в позові ... вже продали у 2020 році...

Окрім Нєвєдрова квартиру в скандальному Джек Хаусі також отримав одіозний Павло Демчина, колишній перший заступник голови СБУ та екс-очільник сумно відомого «Управління К» – підрозділу Служби, який покликаний займатися боротьбою з корупцією та організованою злочинністю. Однак при цьому "Управління К" нерідко опинялося в центрі корупційних скандалів. За даними джерел, Дмитро Нєвєдров та Павло Демчина є давніми друзями. Нагадаймо також, що сусід та приятель Нєвєдрова Павло Демчина фігурує в розслідуванні НАБУ щодо можливого незаконного збагачення і зловживання службовим становищем.