Хто з українців платитиме більше за електроенергію з жовтня: нові тарифи

Опубликовано Треплов Валерий - чт, 03/10/2024 - 17:13
о

З 1 жовтня український бізнес може зіткнутися зі зростанням тарифів на електроенергію. Причиною цього є необхідність відновлення енергетичної інфраструктури після масованих російських обстрілів та вирівнювання цін на українському ринку з європейськими, повідомляє «Наше місто» з посиланням на Національну комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Що зміниться

Найбільш відчутним стане підвищення тарифів у денний час, з 11:00 до 17:00. Якщо зараз вартість 1 МВт-год електроенергії в цей період становить 5,6 тис. грн, то після введення нових тарифів вона зросте до 6,9 тис. грн. Це пов’язано з прагненням вирівняти ціни на електроенергію впродовж дня та створити більш рівномірне навантаження на енергосистему.

Нові тарифи на електроенергію:

  • З 00:00 до 07:00 – 5,6 тис. грн/МВт-год
  • З 07:00 до 17:00 – 6,9 тис. грн/МВт-год
  • З 17:00 до 23:00 – 9 тис. грн/МВт-год
  • З 23:00 до 24:00 – 6,9 тис. грн/МВт-год

Мінімальний тариф залишиться незмінним і становитиме 10 грн/МВт-год.

Кого торкнеться підвищення

Переглянуті тарифи стосуватимуться в першу чергу бізнесу, який споживає значні обсяги електроенергії в денний час. Для побутових споживачів зміни будуть менш відчутними.

Чому підвищують тарифи

Відновлення енергетики: Кошти, отримані від підвищення тарифів, будуть спрямовані на відновлення пошкоджених енергооб’єктів та зміцнення енергетичної системи країни.

Інтеграція в європейський енергоринок: Вирівнювання цін з європейськими дозволить Україні більш ефективно інтегруватися в європейський енергоринок та купувати необхідні обсяги електроенергії за більш вигідними умовами.

Що це означає для українців

Підвищення тарифів на електроенергію – це необхідний, але непопулярний крок. З одного боку, він дозволить відновити енергетичну систему та забезпечити стабільне енергопостачання. З іншого боку, це призведе до збільшення витрат для бізнесу та, опосередковано, для споживачів.

За матеріалами Наше Місто.