Народні депутати підтримали пропозиції Асоціації міст України щодо надходжень до бюджетів громад

Опубликовано Треплов Валерий - сб, 28/09/2024 - 13:50
о

26 вересня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав пропозиції Асоціації міст України щодо проекту Державного бюджету на 2025 рік. Ця перемога є результатом тривалих зусиль Асоціації, яка представляє інтереси 1061 громади України, повідомляється з посиланням на сайт Асоціації.

Чому це важливо

Асоціація міст України виступила єдиним захисником інтересів місцевих громад під час бюджетних консультацій. Головною вимогою було збереження фінансової спроможності громад та забезпечення їх сталого розвитку.

Головуючий на засіданні Комітету ставив на розгляд народних депутатів пропозиції Асоціації міст України до проєкту Закону України «Про Державний бюджет на 2025 рік», реєстр. №12000, адже до Протоколу бюджетних консультацій зауваження до редакції Міністерства фінансів України надала тільки Асоціація міст України.

о
Чого прагне АМУ

  • Збереження 64% ПДФО в місцевих бюджетах: Цей показник є критично важливим для фінансової стабільності громад.
  • Виконання Бюджетного кодексу України: Забезпечення базової дотації потреб громад без вилучення реверсу дозволить збалансувати бюджети і забезпечити надання якісних послуг населенню.
  • Повернення «силового» ПДФО до бюджетів громад: Це додаткове джерело фінансування для вирішення місцевих проблем.
  • Списання заборгованості місцевих бюджетів перед державним бюджетом: Це звільнить кошти місцевих бюджетів для виконання соціальних програм.
  • Повне погашення заборгованості з різниці в тарифах: Це дозволить громадам стабілізувати тарифи на житлово-комунальні послуги.
  • Розподілення освітньої субвенції безпосередньо в законі про держбюджет: Це забезпечить прозорість і справедливість розподілу коштів на освіту.


Експерти відзначають, що це рішення є важливим кроком для децентралізації влади в Україні та зміцнення місцевого самоврядування. Воно дозволить громадам більш ефективно вирішувати місцеві проблеми та забезпечувати якісні послуги для населення.

Тепер пропозиції Асоціації міст України мають бути підтримані Верховною Радою України при ухваленні остаточного тексту закону про Державний бюджет на 2025 рік.

За матеріалами Наше Місто.