Субсидії по-новому: що зміниться для українців?

Опубликовано Треплов Валерий - чт, 29/02/2024 - 20:25
о

Зміни в наданні субсидій в Україні: що нового? Зміни можуть впровадити протягом 2024 року. Міністерство соціальної політики ініціює зміни до порядку призначення житлових субсидій. Ці зміни можуть зачепити й тих громадян, які мають борги за комунальні послуги. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Проєкт постанови Кабміну з'явився для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Які ж зміни пропонуються?

Заборгованість з оплати однієї з житлово-комунальних послуг

Субсидії не будуть надаватись, якщо у громадян є прострочена на три або більше місяців заборгованість з оплати однієї з житлово-комунальних послуг. Сума боргу має перевищувати 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень). Наразі субсидію не вдається оформити тим споживачам, які заборгували за всі житлово-комунальні послуги, а їхній борг перевищує 680 гривень.

У разі смерті члена домогосподарства

У разі смерті члена домогосподарства (окрім заявника) або члена сім'ї особи зі складу домогосподарства уповноважені органи зможуть самостійно переглянути житлову субсидію з місяця, наступного за місяцем, у якому людина померла, без звернення заявника.

Вносяться зміни до порядку в частині уточнення норми проведення перерахунку розміру пільг у разі смерті члена сім'ї пільговика незалежно від подання пільговиком відповідної заяви.

Які ж думки щодо цих змін?

З одного боку, посилення контролю за боржниками за комунальні послуги може здатися справедливим.
З іншого боку, деякі експерти вважають, що нові правила можуть ускладнити отримання субсидій для людей, які дійсно цього потребують.
Важливо зазначити, що проект постанови Кабміну ще знаходиться на стадії обговорення.

За матеріалами Дніпровська Порадниця.