Міненерго роз'яснило, яка сума боргу за світло може призвести до відключення: деталі

Опубликовано Треплов Валерий - пт, 02/02/2024 - 08:25
л

Наприкінці минулого року Кабмін скасував заборону на відключення світла боржникам. У Yasno заявляли про початок таких заходів з кінця січня. Утім, за несплату каратимуть не всіх. Заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук в ефірі національного телемарафону назвала суму боргу, який не призведе до відключення, повідомляє «Дніпро Оперативний»

Як підкреслила Гринчук, наразі на законодавчому рівні не визначено мінімальну суму заборгованості, за якої можуть залишитися без світла. Однак малоймовірно, що постачальники відключатимуть електроенергію українцям, чий борг нижче за половину прожиткового мінімуму, тобто 1514 гривень. 

"Однак, згідно з ринкових умов, підключення повторне відбувається за рахунок споживача. Якщо ця сума менше ніж половина прожиткового мінімуму, тобто, 1514 гривень, тоді компанія, яка надає послугу - оплачує також й підключення. Тому логічно, що компанії не будуть відключати, ймовірно, світло тим споживачам в кого ця сума заборгованості менше", - пояснила заступниця міністра енергетики.

Світлана Гринчук нагадала, що, згідно з постановою уряду, спершу постачальник електроенергії має повідомити споживача про заборгованість і можливе відключення світла.

"Протягом 10 днів будуть вестись консультації про те, чи готовий споживач одразу сплатити борг. Також є можливість укласти додатковий договір щодо реструктуризації боргу, тобто, визначити графіки погашення й суми", - зазначила Гринчук. 

За матеріалами Дніпро Оперативний.